Vorige week zat ik aan tafel met een klant om de jaarrekening door te spreken. Het doorspreken van een jaarrekening vind ik de normaalste zaak als boekhouder en belastingadviseur. Tijdens zo’n gesprek neem je samen de balans, winst en verliesrekening door. Ik geef uitleg over de omzet, de kosten en de bepaling van de winst.
De winst is het bruto jaarinkomen van de ondernemer, tenminste bij een eenmanszaak of VOF.

Na afloop van een jaar weet je als ondernemer pas hoeveel je eigenlijk hebt verdiend en als je dat deelt door de hoeveelheid uren die je hebt gewerkt, weet je hoe hoog je netto loon is geweest. Je kunt je voorstellen dat zo’n bespreking van belang is voor een ondernemer, want als hij een werknemer zou zijn, zou hij ook willen weten wat er maandelijks op de bankrekening wordt gestort om rond te komen en van te kunnen ‘leven’.

Toch verbaast het mij nog steeds dat in de ruim twintig jaar dat ik ondernemer en fiscaal adviseur ben, nog steeds ondernemers tegenkom die nog nooit een gesprek met hun boekhouder of accountant hebben gehad. Ik heb ondernemers op kantoor gehad met grote belastingschulden omdat ze niet wisten wat er in de jaarrekening stond. Ik heb ondernemers moeten vertellen dat het niet vreemd is dat ze hun hoofd niet boven water kunnen houden omdat de uurtarieven te laag zijn of de kosten te hoog.

Cijfers liegen niet, ze vertellen alles.

Een ondernemer zei laatst op mijn vraag waarom hij in twaalf jaar tijd nog nooit een gesprek had gehad, “tja ik huur een boekhouder in en die zegt altijd het komt goed, ik regel het wel en daar vertrouw ik dan op. Hij zal het wel weten.”
Vertrouwen is mooi maar helaas heb ik in het verleden bedrijven failliet zien gaan omdat ze blindelings vertrouwde op de accountant.

Ik sta achter het gezegde vertrouwen is goed, controle is beter. Je geeft je PIN code of je portemonnee toch ook niet zomaar aan een vreemde? Waarom je financiële heden en toekomst dan wel zonder vragen te stellen of je cijfers eens goed onder de loep te nemen?

Een klant zei vorige week: “Het is goed dat jij met Vlinder Advies bezig bent, want als ondernemer weet je te weinig van de financiële, fiscale en administratieve kant van een onderneming.” En daar word ik blij van, want dat is nu net mijn visie voor Vlinder Advies. Als je een stevig huis wilt bouwen, leg je toch eerst een fundering?

Oh en ben je de ondernemer die nu denkt, mmm… ik heb ook nog geen gesprek gehad met mijn accountant of boekhouder. Mijn advies, vraag om een gesprek!