Per 1 januari 2020 wordt de Kleine Ondernemersregeling oftewel de KOR vervangen door de OVOB, de omzet gerelateerde vrijstellingsregeling van omzetbelasting.

Ben jij eigenaar van een onderneming of ben je bestuurslid van een vereniging of stichting?
Lees dan deze blog verder, het zou maar zo kunnen zijn dat jij een keuze moet maken voor 20 november!

Tot en met 31 december 2019 kunnen eenmanszaken, VOF’s en maatschappen die gevestigd zijn in Nederland gebruik maken van de kleine ondernemersregeling als de totaal te betalen omzetbelasting over een jaar lager is dan € 1.883,-

Let even op het woordje kunnen. De belastingdienst gebruikt vaak dit woord bij uitleg over bepaalde regelingen op hun website.
U kunt recht hebben op een teruggave.
U kunt recht hebben op een toeslag.
Wanneer het woordje ‘kunnen’ wordt gebruikt, lees dan altijd verder want dan zijn er overige voorwaarden of situaties waar ook aan dient te worden voldaan.
Dus… u kunt recht hebben op de Kleine Ondernemersregeling.

Voldoe je aan alle voorwaarden, dan mag je de KOR toepassen in de laatste aangifte omzetbelasting van het jaar. Het is een korting waar je geld door kunt besparen.
En wie wil dat nu niet?

Per 1 januari 2020 verandert de huidige KOR. De nieuwe vrijstellingsregeling gaat ook gelden voor BV’s, stichtingen en verenigingen die gevestigd zijn in Nederland. Voor deze nieuwe vrijstellingsregeling kiezen, kan alleen als de belaste omzet op jaarbasis lager is dan Є 20.000,- exclusief BTW.

Wanneer je nu denkt, ik tel even de omzet bij elkaar op en maak een schatting voor 2019, dan weet ik vast voldoende. Helaas, dit is namelijk weer een typisch voorbeeld van Nederlandse wetgeving, er zijn uitzonderingen.

Voor het bepalen van de omzet tel je mee:

 1. De omzet, belast met omzetbelasting, voor het leveren van goederen en diensten in Nederland ongeacht het omzetbelastingtarief 21%, 9% of 0 %.
  +
 2. De omzet die wordt behaald met het leveren van goederen naar het buitenland, ook wel genoemd intracommunautaire leveringen of exportlevering genoemd.
  Let op: het gaat hier om de levering van goederen NIET van prestaties oftewel diensten, want die omzet hoeft weer niet meegerekend te worden (uitzondering).
  +
 3. Omzet die vrijgesteld is van omzetbelasting, wanneer er sprake is van omzet behaald met:
  – de levering of verhuur van onroerende zaken
  – financiële diensten inzake krediet, betalingen en effecten
  – verzekeringsdiensten.
  Dus…, vrijgestelde omzet van omzetbelasting (BTW) zoals bijv. bij bedrijfsactiviteiten in de gezondheidszorg, het onderwijs, kinderopvang, journalisten, postdiensten, de uitvaartbranche hoeft NIET te worden meegeteld in de bepaling van de omzet.

Bedraagt de totale omzet meer dan € 20.000,- excl. BTW dan hoef je niets te ondernemen.

Bedraagt de totale omzet minder dan € 20.000,- excl. BTW, dan dien je voor 20 november 2019 een keuze te maken of je gebruik wilt maken van de nieuwe vrijstellingsregeling.

De voordelen als je kiest voor deze nieuwe vrijstellingsregeling zijn:

 1. Je berekent geen BTW meer door aan je klanten en die hoef je dus ook niet meer af te dragen.
 2. Je mag geen BTW meer vermelden op je facturen. Sterker nog, je hoeft helemaal geen facturen meer te verzenden. Doe je dat wel dan dien je te vermelden op de factuur dat de vrijstelling omzetbelasting van toepassing is.
  Maar… let op: deze regeling heeft alleen betrekking op de omzetbelasting. Om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te kwalificeren EN je zo recht kunt hebben op extra aftrekposten, dien je een administratie bij te houden om aan te tonen dat je als ondernemer aan bepaalde criteria voldoet. Overigens blijf je wettelijk verplicht om een administratie bij te houden van de omzet en inkopen.
 3. Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen.
 4. Deze keuze is voor minimaal 3 jaar. Tenzij blijkt dat je in een bepaald jaar toch boven de grens van € 20.000,- omzet excl. Btw uitkomt, dan dien je dit direct te melden bij de Belastingdienst en komt al het bovenstaande te vervallen.

De nadelen als je kiest voor deze nieuwe vrijstellingsregeling zijn:

 1. Betaalde omzetbelasting op inkoopfacturen en investeringen kun je niet meer aftrekken.
 2. Heb je investeringen gedaan in de afgelopen vier jaar kan er een correctie plaatsvinden waardoor je omzetbelasting dient terug te betalen.
 3. Wanneer je per halverwege een jaar erachter komt dat je toch boven de omzetgrens van € 20.000,- excl. BTW uitkomt, dien je vanaf dat moment weer omzetbelasting te factureren, je af te melden voor deze vrijstellingsregeling en zul je weer btw-aangiften in moeten dienen.
 4. En een van de nadelen kan zijn dat als je kiest voor deze vrijstelling je aan je klanten laat zien dat je een ‘kleine ondernemer’ bent. In hoeverre dat ‘impact’ heeft tot een relatie met de klant kun jij het beste inschatten.

Denk je nu… dat regelt mijn boekhouder allemaal wel. Realiseer je dan dat jij als ondernemer verantwoordelijk en aansprakelijk bent voor alle gevolgen binnen je bedrijf, ook de financiële en fiscale gevolgen. De Belastingdienst komt bij jou aankloppen, niet bij je boekhouder.

Mijn advies:
Verdiep je eerst in deze nieuwe regeling. Je kunt er alles over lezen op de site van de Belastingdienst, zie onderstaande link.
Zoek uit of de omzet die jij factureert aan je klant mee telt voor de grens van € 20.000,- exclusief BTW.
Maak een schatting van de omzet over het jaar 2019.
Overleg met je boekhouder welke voor- en nadelen er voor jouw bedrijf, stichting of vereniging zouden kunnen zijn.

En maak dan een bewuste keuze voor 20 november!

 

Meer lezen over de Kleine Ondernemersregeling (KOR) t/m 31 december 2019, klik dan hier.
Meer lezen over de omzet gerelateerde vrijstellingsregeling van omzetbelasting (OVOB) per 1 januari 2020, klik dan hier.